Makron sa Stoltenbergom razgovarao o ulozi Francuske u NATO-u

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je danas generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu „posebnu ulogu“ koju Francuska namerava da ima u Alijansi, saopštila je Jelijsejska palata.

Predsednik je predstavio „francusku viziju budućnosti NATO-a, kao ujedinjenu, modernizovanu i solidarnu organizaciju, koja koristi svoje resurse za stabilnost i bezbednost u evroatlantskoj zoni i koja je pouzdana i efikasna za zajedničku odbranu“, navodi se u saopštenju Makronovog kabineta.

Sastanak dvojice zvaničnika održan je u okviru priprema samita NATO 11. i 12. jula, godinu dana posle samita na kojem je tada novoizabrani američki predsednik Donald Tramp zatražio od evropskih partnera da povećaju novčani doprinos toj organizaciji.

Članice NATO-a su se 2014. godine dogovorile da svi saveznici treba da izdvajaju po dva odsto svog Bruto domaćeg prozvoda (BDP), kao cilj koji treba da bude ispunjen do 2024. godine.

Tramp je prošle godine kritikovao članice koje ne ispunjavaju tu obavezu.

Posle raznih tenzija, kao što Trampova odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i spora oko uvođenja carinske takse, Francuska i Nemačka smatraju da Evropska unija treba da preduzmu određene korake nezavisno od SAD.

Makron predložio je između ostalog formiranje zajedničkih evropskih snaga koje bi mogle da deluju i van NATO.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike