Makron predlaže osnivanje „evropske političke zajednice“

Makron je jasno stavio do znanja da pristupanje Ukrajine EU ne može trajati kraće od nekoliko godina i da bi joj trebalo pružiti nadu u kratkom roku. prenosi Rojters.

"Ukrajina je već po ‘svojoj borbi i hrabrosti iskrena članica naše Evrope, naše porodice, naše Unije’", istakao je Makron na konferenciji o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Makron je naglasio da čak i ako sutra Ukrajina dobije status kandidata dobro je poznato da proces do punopravnog članstva EU traje od nekoliko godina do verovatnije nekoliko decenija.

Umesto da se obaraju strogi standardi pridruživanja, Makron je predložio stvaranje paralelnog entiteta koji bi mogao da se dopadne "zemljama koje teže pridruživanju EU ili su je napustile".

Prema njegovim rečima, ta evropska politička zajednica "bila bi otvorena za evropske nacije koje dele ključne vrednosti u oblasti kao što su politička saradnja, bezbednost, energetika, saobraćaj, infrastruktura.

"Kako je dodao, pridruživanje toj zajednici ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU, niti bi bila zatvorena za države koje su je napustile.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike