Makron poslednja nada Evrope, ali može li bez Nemačke?

Kako se navodi u analizi, uloga viteza u sjajnom oklopu jedna je od Makronovih omiljenih, bilo da se suprotstavlja predsedniku SAD Donaldu Trampu po pitanju klimatskih promena, bilo da posreduje u bliskostočnim krizama ili vodi energičnu kampanju kako bi Pariz učinio najnovijom svetskom finansijskom prestonicom.

Ipak, zamke vrebaju, ocenjuje AP.

Neiskusni 39-godišnji Makron, kako se navodi, mora da savlada mnoge prepreke kako bi transformisao Francusku u ekonomsku supersilu koja bi mogla da vodi ostatak Evrope ka prosperitetu.

A umesto da ostave Makrona u centru pažnje kao evropskog superstara, problemi nemačke kancelarke Angele Merkel sa formiranjem koalicije u Nemačkoj mogle bi zapravo da povuku francuskog predsednika nadole sa njom, ističe se u tekstu.

"Makron može da vodi Evropu samo ako je u punoj saradnji sa Nemačkom", kaže Simon Tilford, zamenik direktora Centra za evropske reforme dodajući da Francuskoj treba angažovana, kooperativna Nemačka.

U Evropi koja traga za pravcem, mnogi vide Makrona kao preko potrebnog kapetana, energičnog, sa pogledom napred.

Makronov status kao lidera ujedinjene Evrope zavisiće od brzine i uspešnosti ekonomskog oporavka Francuske, ali u velikoj meri i od Nemačke, ocenjuje AP.

Poslednjih godina, "nemački motor radio je punom brzinom, dok je francuski praktično stajao. Nemački motor zapao je u neizvesnost baš u trenutku kad se francuski motor ponovo upalio sa predsednikom Makronom", kaže evropski poslanik Alen Lamasur za radio Europe1.

"U interesu Evrope je da Nemačka izađe iz ove političke krize što pre", zaključuje Lamasur.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike