Makron optužio Rusiju za imperijalizam; Šolc: nećemo prihvatiti mir po diktatu Rusije

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je tokom svog govora Rusiju za savremeni imperijalizam koji je, kako je rekao, "zasnovan na zakonu džungle" i zamolio da neutralne zemlje prestanu da budu saučesnici tako što ćute povodom "ruske invazije na Ukrajinu".

Upozorio je da ruska invazija na Ukrajinu deli svet i vraća ga u "doba kolonijalizma".

"Oni koji danas ćute ili tajno saučestvuju (sa Rusijom), služe ciljevima novog imperijalizma i savremenog cinizma koji uništava svetski poredak", rekao je Makron u polučasovnom govoru.

Makron je odbacio narativ da Zapad pokušava da odbrani zastarele vrednosti zarad svojih interesa i optužbe da ostatak sveta pati zbog toga.

"Pozivam sve članove ove skupštine da nas podrže na putu mira, da deluju tako da primoraju Rusiju da odustane od rata i shvati cenu koji svi plaćamo", rekao je Makron.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da će Putin odustati od svojih "imperijalnih ambicija", koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu.

"Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada", poručio je Šolc.

Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu, rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome "jaki vladaju slabim".

"Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih?", upitao je Šolc.

Druga mogućnost, prema Šolcu, jesu zajednički napori da se "obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane", što jeste njegov odgovor, kako je rekao, "kao Nemca i Evropljanina".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike