Makron nazvao Trampa prijateljem, američki predsednik suzdržan

Francuski predsednik je svog američkog kolegu dočekao čvrstim rukovanjem, međutim, kako navodi Rojters, izgledalo je kao da nedostaje toplina između dvojice lidera kakva je postojala pri ranijim susretima.

Makron je tokom sastanka spustio svoju ruku na Trampovo koleno i obraćao mu se rečima "prijatelju moj", a američki predsednik je zadržavao distancu, navodi britanska agencija.

"Želimo snažnu Evropu, veoma nam je to važno i na koji god način možemo to najbolje i najefikasnije da učinimo, biće to nešto što oboje želimo. Želimo da pomognemo Evropi, ali na fer način. Do sada je deljenje tereta velikim delom bilo na SAD", rekao je Tramp.

Makron je izrazio isto mišljenje navodeći da želi da Evropa ponese veći deo troškova odbrane u NATO alijansi, što je stav koji je ponavljao više puta otkako je došao na funkciju, pored njegovih ambicija da Evropa dobije svoju vojsku.

"Zato verujem da su moji predlozi za odbranu Evrope potpuno konzistentni sa tim", rekao je Makron.

Rojters podseća da su se dvojica lidera sastali nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro osudio predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.

AP podseća da je Tramp trebalo da poseti američko vojno groblje u blizini sela Belo koje se nalazi na više od 80 kilometara istočno od Pariza.

Nakon što je Bela kuća saopštila da on neće ići, "zbog lošeg vremena", agencija prenosi da će, umesto Trampa, groblje posetiti šef kabineta Bele kuće Džon Keli, general mornarice u penziji, njegova supruga i državni sekretar Majk Pompeo.

Britanska agencija se prethodno pozvala na navode neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate koji je rekao da su Makron i Tramp u Parizu imali "veoma konstruktivan" sastanak.

Zvaničnik je dodao i da je bilo "neslaganja" i da se Tramp, koji je prethodno tvitovao da je Makronov komentar o evropskoj vojsci bio "veoma uvredljiv", na sastanku obratio predsedniku Francuske rečima "mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda".

Neimenovani zvaničnik je izvestio i da su se Tramp i Makron takođe usaglasili da saudijske vlasti moraju da u potpunosti rasvetle prošlomesečno ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj.

Navodi se da su se dvojica lidera takođe usaglasila da se ne sme dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rešenja rata u Jemenu.

Britanska agencija podseća da se Saudijska Arabija, koja se suočava sa globalnim kritikama i potencijalnim sankcijama zbog ubistva Kašogija u njenom konzulatu u Jemenu, nalazi na čelu koalicije koja se bori u Jemenu protiv pobunjenika poznatih kao Huti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike