Makron je otišao a šta je ostalo – ima li Srbija veću podršku po pitanju KiM

"Francuska vas voli kao sto ste vi voleli nju" – na srpskom je Emanuel Makron govorio o događajima i ličnostima koje su simbol spone i dobrih odnosa Srbije i Francuske u 20.veku.

"Ako imamo u vidu koliko Francuzi drže do svog jezika, onda je jasno da je ovo kuriozitet", kaže Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.

"Francuska vidi Srbiju kao vrata za Balkan, bitno je razviti dobre i partnerske odnose sa Srbijom više nego sa drugim zemljama u regionu. I pokušava da bude dobar gost", ističe Loran Rui, dopisnik televizije Frans 24.

I želi da okrene novu stranu u odnosima. Na starim stranama su između ostalog, bombardovanje SRJ u kojem je Francuska učestvovala, priznanje Kosova, samo dan posle jednostrano proglašene nezavisnosti, i poslednje – sporan raspored sedenja na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu.

Francuski Le Mond piše da je Makron imao zadatak da se taj gaf zaboravi. O težim temama ipak na francuskom.

"Srbija i Kosovo su po mom mišljenju evropske države i moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice. Francuska i ja ćemo se angažovati da u narednim mesecima dođe do ozbiljnog dijaloga. Pronalaženje kompromisa znači da nemamo unilateralne nekonstruktivne poteze ni sa jedne strane. Događaji od poslednjih nekoliko meseci nas zabrinjavaju, a odluke suprotne sporazumima moraju biti ukinute", poručio je Makron. 

Najava novog sastanka o KiM 

Pokušaj Francuske da se vrati na Balkan video se još pre nekoliko meseci kada je sa Nemačkom organizovala samit, odnosno razgovore o Kosovu. Iako julski sastanak u Parizu nije održan, Makron najavljuje novi susret.

"On je istakao potrebu za komromisom, to je promena u politici Francuske. To je najviše što možemo da očekujemo od zemalja koje su priznale Kosovo", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Francuska je ovde, Srbija je isto tako u našim srcima", poručio je Makron tokom posete.

"Predsednik Makron je pokazao tu razliku u odnosu na druge političare da je želeo da se direktno obraća narodu i ljudi su ga prihvatili ne zato što su čuli mnogo divnih stvari o Kosovu, jer je pokazao emociju, pokazao poštovanje našoj zemlji", naveo je predsednik Vučić. 

O reformi EU 

I nije odustao od Srbiji dobro poznatog stava u vezi sa evrointegracijama.

"Paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede, Evropska unija mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju", ponovio je Makron.

"Što se tice uslova za EU, nije novo ništa rekao. Za to ima podršku velikog dela svoje javnosti, svojih kolega šefova država i vlada EU. I izbori za Evropski parlament pokazali su da grupacija kojoj pripada Makron zauzima treće mesto u EP, tako da će se njegov glas o reformi EU i te kako čuti", navela je Nataša Dragojlović. 

Bez odgovora, međutim, na pitanje koliko bi te reforme mogle da traju. A na pitanje koliko je izvesna ranije pominjana 2025. kao godina ulaska – odgovor da se ne treba zatvoriti u kalendar, već razmišljati o reformama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike