Maketa Dunava od izvora do ušća

Na nekadašnjem rimskom utvrđenju Grad, iznad kovinske marine, u lepom parku, nalazi se jedinstvena, maketa toka reke Dunav, koja prikazuje sve njene meandre, pritoke i gradove kroz koje prolazi. Napravljena je još 1964. godine.

"Po nalogu predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita, da bi se on uverio kako će tok Dunava izgledati tokom izgradnje hidroelektrane Đerdap. Ali on je nikada nije video, samo je čuo da je izgrađena", kaže Divna Kirilov, direktorka TO Kovin.

Maketa je godinama bila zapuštena, a opštinska uprava obezbedila je 10 miliona dinara za rekonstrukciju.

„Popravili smo pumpe koje nisu bile u funkciji, sredili smo rečno korito, izvršili obeležavanje, uradili rasvetu, izgradili staze pokraj makete i učinili da ona, koja nikad nije zasijala pravim sjajem, bude na veliku radost Kovincima, jer voda napokon teče u maketi", navodi Sanja Petrović, predsednica opštine Kovin.

Maketa Dunava predstavlja bitan deo turističke ponude Kovina, a interesantna je pre svega nautičarima, koji vole ovu reku.

"Ponudićemo je da turisti, ali i đaci i studenti budu upoznati sa tokom Dunava kroz Srbiju, jer to je jedinstvena maketa kod nas i u Evropi uopšte", kaže Divna Kirilov.

Ostaci rimske tvrđave i ova maketa sigurno bi bili zanimljivi i evropskim kruzerima koji plove Dunavom, ali za sada oni ne mogu da uđu u malu kovinsku marinu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike