Majstor Uroš daje novi život starom drvetu

Kako u gradnji objekata zadržati starinu i autentični izgled prošlih vremena – to zna Uroš Studen. Zatekli smo ga na poslu, radi na zaštitnoj ogradi na stepenicama u etno restoranu u Gračanici. Šest godina je posvećen poslu u centralnom delu Kosova.

"Ovo je sve urađeno od ambara, starih ambara i starih objekata, od koševa što kažu. Materijal je ugavnom hrast, odnosno cer, tvrdo drvo koje postoji na ovim prostorima i na području Kosova", objašnjava Uroš Studen i dodaje da trenutno radi sa drvetom starim oko 70, 80 godina.

A drvo, kaže majstor Uroš, što je starije to je stabilnije i ne pomera se. Prosušeno je. Vrata na ulazu u restoran teška su 300 kilograma.

"Nastojim da bude sve originalno i ništa moderno, ništa novo ne ubacujem, da se zadrži ta jedna starina i izgled etno retorana, odnosno objekata i kuća kakve su nekada bile i kako se nakada živelo", dodaje majstor Uroš.

Vlasnik etno restorana u Gračanici kaže da je slučajno pronašao majstora Uroša i nije pogrešio što ga je angažovao.

"Drvo je svuda njegovo, kamin je njegov, ulazna vrata, izlazna vrata. Sve što vidite od drveta sve je njegovo, njegovih ruku delo", ističe Miodrag Nikolić, vlasnik objekta.

Majstor Uroš je sklonost prema građevinarstvu nasledio od oca. Retko ističe da je bio pilot u bivšoj Jugoslaviji i da je upravljao mlaznim borbenim avionima. Tokom rata devedesetih godina mogao je da izgubi život.

"Tada sam leteo sa ‘jastrebom’ avionom sa Udbine iz Krajine i F-16 američki me raketirao, ali uspeo sam se katapultirati. Praktično prošao sam bez povreda", navodi Uroš Studen.

Uroš se priseća da je tokom rata bilo najteže kada su mladi ljudi gubili živote. Sve kaže može da se nadoknadi, ali život mlade osobe ne može. Porodica mu je raseljena na sve strane – u Beogradu, Italiji, Australiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike