Maja Gojković poručuje iz Njujorka: Stop nasilju nad ženama

Maja Gojković je iz Njujorka, sedišta UN gde prisustvuje 67. zasedanju Komisije za status žena (CSW), uputila čestitku ženama u Srbiji i naglasila da je privilegija i značajna simbolika u tome što može da čestita praznik iz grada u kom su žene i počele borbu za svoja prava.

"I danas se nalazimo pred velikim izazovima ravnopravnosti žena. Vlada Republike Srbije je pitanje ravnopravnosti polova postavila kao jednu od svojih prioritetnih oblasti u ovom mandatu. Takođe, napravili smo dobar pravni okvir, usvojili smo Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i Strategiju za rodnu ravnopravnost koja daje pravce kretanja kako da sve to postignemo", poručila je Gojkovićeva.

Ona je dodala da predstoji još "da probudimo čitavo društvo da nam pomogne u tome i da sprečimo nasilje nad ženama, koje je nažalost, prisutno".

"Sa velikom tugom danas mogu da kažem i da je od početka godine ubijeno devet žena i moramo da razmišljamo o tome da borba protiv nasilja nad ženama počinje u najranijem, dečjem uzrastu, i za to nam treba razumevanje porodica, kao i program obrazovanja u školama što se ove teme tiče, da dečaci i devojčice uče u školama da su žene i muškarci ravnopravni, da nasilje nije dozvoljeno i da je nedopustivo, kao i da budemo udruženi i solidarni protiv nasilja", naglasila je i ukazala da je posebno važna uloga medija, kao i da u medijskim sadržajima ne bude diskriminacije i neprimerenog sadržaja prema ženama.

"Poruka odavde iz Njujorka od svih žena sveta je: stop nasilju. Što se jačanja rodne ravnopravnosti tiče, imamo veliku podršku u Vladi Srbije, takođe i predsednika Aleksandra Vučića, koji daje veliku šansu ženama, što potvrđuje i njegov tim koji je satkan od žena", istakla je Gojković i napomenula da u ovom mandatu trećinu Vlade čine žene.

Gojkovićeva je poručila da su žene bitan deo društva budući da čine 51 odsto stanovništva u Srbiji i da bez njih nema ni ekonomskog napretka, što je, kako je dodala, veoma važno za svaku državu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike