Maj i sunčan i nestabilan, da li nas očekuje varljivo leto

Poljoprivrednici u mačvanskom kraju još obilaze polja kako bi sagledali posledice nevremena koje je pre dva dana zahvatilo atare sela Dobrić i Slepćevići kod Šapca.

Jaka kiša sa gradom padala je oko pola sata i oštetila voćnjake, polja kukuruza i deteline.

Nevreme je zahvatilo i deo podavalskog područja, ali i Mladenovca i Kosmaja.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ Srbije kaže za RTS da nestabilno vreme nije neubičajeno za proleće.

"Olujno-grmljavinske nepogode, velike količine padavina u kratkom vremenskom intervalu je nešto što je zabeleženo i ranijih godina i nije neubičajeno za naše područje", objašnjava Mihajlović.

U Mačvanskom okrugu ispaljena je 101 raketa, polovina sa 12 protivgradnih stanica u šabačkom kraju.

Mihajlović navodi da je upozorenje izdato blagovremeno izdato na tu nepogodu i dostavljeno svim nadležnim organima.

"Protivgradna zaštita je učinila sve da se šteta smanji. Procena šteta će biti utvrđena u kom obimu je ovo nevreme uticalo. Protiv prirode se apsolutno ne može zaštiti", ukazuje.

Slična je priča i građana iz Vrčina: tamo nije bilo grada, ali jak pljusak trajao je tridesetak minuta. Dvorišta i ulice su bile poplavljene, ali srećom te je kratko trajalo. U Mladenovcu je grom udario i zapalio porodičnu kuću, srećom te u tom trenutku niko nije bio u objektu.

Pomoćnik direktora RHMZ Mihajlović da kada se dešavaju olujno-grmljavinski procesi, osim grada kao pojave javljaju se i intezivne padavine.

"U 20 do 30 minuta padne i do 30 litara kiše, što je gotovo pola mesečne količine. Površinska kanalizacija to ne može da prihvati u istom trenu, ali ne pravi to velike probleme", dodaje.

Kakvo vreme nas očekuje u narednom periodu 

Danas 31 stepen u Srbiji, a Mihajlović kaže da je temperatura iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, ali da je takva bila zabeležena i prethodnih godina. 

Ukazuje da se nestabilno vreme može očekivati i sutra, dok će za vikend biti pretežno sunčano, a u brdsko-planinski predelima nestabilno: lokalni pljuskovi, grmljavine, negde lokalna pojava grada.

Najavljuje da će početak naredne nedelje biti sunčan, dok sredinom sedmice ima uslova za prolaznu nestabilnost.

"Vreme traži da prilagodimo svoje aktivnosti, ali to ne traje predugo pola sata, sat", navodi Mihajlović.

Prema dugoročnim sezonskim izgledima, kaže Mihajlović, leto će biti toplo i sušno.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike