Lukašenko ima ponudu za Nemačku, EU sprema sankcije protiv avio-kompanija

Hiljade migranata otputvalo je u Belorusiju, u nadi da će preko te zemlje ući u Evropsku uniju. Dočekala ih je bodljikava žica na granici sa Poljskom i izuzetno niske temperature. Iako povremeno uspeju da probiju barijeru, poljska policija ih tada dočeka.

NVO grupa "Granica" saopštila je da je primila informaciju da Belorusi primoravaju migrante da budu nasilni prema poljskim snagama bezbednosti, ali druga strana tvrdi da je reč o dezinformacijama.

Aleksandar Lukašenko navodi da pokušavaju da ubede migrante da se vrate u svoje zemlje, ali bez uspeha. Ističe i da Minsk može da ih prebaci u Minhen avionima beloruske avio-kompanije "Belavia", ako Poljska ne obezbedi humanitarni koridor, prenosi RIA Novosti.

Pojedini mediji prethodno su preneli da su vlasti Minhena izrazile spremnost da prihvate migrante.

Beloruski predsednik smatra da je migrantska kriza potrebna Poljskoj zbog problema sa Evropskom unijom i da se situacija sa migrantima "zahuktava" sa ciljem da Rusija bude uvučena u sukob. 

Kaže i da će uzvratiti u slučaju da Zapad uvede nove sankcije Belorusiji, što je jedna od tema današnjeg sastanka u Briselu.

EU o novim sankcijama 

Evropska unija planira da sankcioniše avio-kompanije, turističke agente i druge ljude umešane u transport migranata u Belorusiju.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas kaže da bi avio-kompanijama koje prevoze migrante moglo da bude zabranjeno da sleću u Evropu.

Oglasio se i litvanski šef diplomatije. Traži da svi beloruski aerodromi budu zatvoreni za letove za koje se sumnja da prevoze migrante.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je juče da NATO mora da preduzme konkretne korake, kako bi se rešila situacija na granici sa Belorusijom.

Kako je došlo do krize

Kriza je nastala nakon što je Zapad uveo sankcije beloruskoj vladi zbog nasilnog gušenja masovnih protesta prošle godine, a nakon izbora u kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu. Opozicija tvrdi da su izbori pokradeni, što on negira.

Evropska unija, čije su članice Poljska i Litvanija, optužuje Minsk i da iz osvete podstiče migrante sa Srednjeg istoka i iz Afrike da pokušaju da uđu u Uniju preko Belorusije, dok Lukašenkova vlada negira da pokušava da isfabrikuje migrantsku krizu i krivi Zapad za prelaske preko granica.

Potvrđuju da migranti idu ka granici, ali kažu i da se Varšava prema njima odnosi na nehuman način.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар