LSV o precrtavanju natpisa na jezicima manjina: Nedopustiv govor mržnje

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Zrenjanin osudila je danas precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela i navela da se tako krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

„Smatramo da je sramota što se čelnici zrenjaninske vlasti nisu pozabavili ovim problemom i preduzeli mere da pronađu počinioce, nego su čak dozvolili da tako preškrabane table stoje već nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini Zrenjanina Dejan Čapo.

Navodi se da je LSV zabrinuta zbog atmosfere u društvu koja je, kako je Čapo ocenio, dovela do tog „vandalskog akta“ i čina govora mržnje.

„Šta očekivati kada vlast umesto da bude servis svih Zrenjaninaca i Zrenjaninki bez obzira na nacionalnu, versku pripadnost i ideološke poglede, svojim nečinjenjem i nerešavanjem problema, radi na radikalizaciji odnosa u našem gradu“, naveo je Čapo.

On je dodao da Vojvodina zbog svoje multietničnosti lakmus papir za stanje demokratije u zemlji i da LSV ne dozvoljava da vlast svoje političke stavove isprobava na Vojvodini, odnosno Zrenjaninu.

„Pripadnici nacionalnih manjina u Zrenjaninu nisu građani drugog reda i zahtevamo da se njihova prava poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani. Zahtevamo da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje“, naveo je Čapo.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike