London, ilegalna žurka iznenađenja za Borisa Džonsona

Očekuje se da će Sju Grej, koja vodi istragu o zabavama u Dauning Stritu, dati duboko kritične preporuke o reviziji operacija u sedištu britanskog premijera nakon novih saznanja.

Iz Dauning strita je stiglo priznanje da je Keri Džonson 19. juna 2020. održala žurku za premijera i do 30 zaposlenih, uprkos pravilima koja su zabranjivala okupljanja u zatvorenom više od šest osoba.

Aj-Ti-Vi je izvestila da je premijer prisustvovao zabavi u kabinetu u 14 časova na svoj 56. rođendan i da je tamo bila dizajnerka enterijera Lulu Lajtl, koja nije bila član osoblja.

Navedeno je da je na zabavi služeno posluženje i rođendanska torta, a osoblje je pevalo "Srećan rođendan" i ostalo 20-30 minuta.

Iz sedišta britanskog premijera je saopšteno da je Džonson prisustvovao zabavi 10 minuta i demantovao izveštaje ITV-a da je kasnije 19. juna održao žurku u rezidenciji u Dauning strit. Pretpostavlja se da je Grejeva već bila obaveštena o optužbama, što znači da je malo verovatno da će najnovije informacije odložiti objavljivanje njenog izveštaja, koje se očekuje krajem ove nedelje.

Portparol Lajtlove rekla je da je tog dana radila na renoviranju Džonsonovog stana rekavšu da Lulu nije bila pozvana ni na jednu proslavu rođendana premijera kao gost. "Lulu je nakratko ušla u kabinet kako je traženo, dok je čekala da razgovara sa premijerom", rekao je portparol.

Britanski premijer Boris Džonson je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku. Razlog su saznanja da je u zaključanoj Britaniji, dok građani nisu mogli ni da se oproste od svojih najmilijih koji su preminuli od kovida, u vladi organizovano barem deset zabava, a da je Džonson prisustvovao bar jednoj.

Da bi se glasalo o poverenju premijeru potrebno je da mu ga pismeno uskrate 54 poslanika iz njegove stranke.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike