Lokalni izbori u Britaniji – jak šamar Borisu Džonsonu, najviše profitrale liberaldemokrate

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona izgubila je kontrolu nad opštinama u Londonu gde decenijama pobeđuje, pretrpevđi neuspeh i u drugim gradovima i opštinama Ujedinjenog Kraljevstva na lokalnim izborima.

Kao što su rezultati pokazuju, Džonson kao bivši gradonačelnik Londona izgubio je podršku u jugoistočnoj Engleskoj.

Džonsonova partija je izgubila i u londsnskoj opštini Vandsvort koji je konzervativno uporište od 1978. godine. Po prvi put je opoziciona Laburistička partija pobedila
u Vestminsteru, delu Londona gde se nalazi većina državnih institucija.

U svojoj reakciji na rezultate Džonson poručuje da "nije vreme da se svrgne vođa# i da bi još mogao da pomogne u oporavku posrnule ekonomije zemlje.

Rojters ocenjuje da su birači u Londonu iskoristili izbore da izraze bes zbog krize troškova života i Partigejta.

Britanska agencija smatra da će gubitak ključnih opština u Londonu, gde su konzervativci bili skoro zbrisani, pojačaće pritisak na Džonsona.

Rezulati izbora van britanske pretnici su šarenoliki. Najviše su profitirale liberaldemorate sa osamdesetak preuzetih većina u opštinama a tu su i zeleni koji su, kako se ocenjuje, ostvarili uspeh bez presedana.

Alalitičari ovakve rezultate tumače kao udarac ne samo vladajućim konzervativcima već i opozicionim laburistima, jer na lokalanim izborima britanski birači obično glasaju za manje stranke kada su nezadovoljni politikom dveju vodećih partija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike