Lokalne samouprave predlažu projekte za bolji život građana

Za 320 miliona boriće se oko 170 opština i gradova. Trebalo bi da već rade na projektima. Dok ih ne obelodane, građani, iako ne odlučuju, predlažu izgradnju fabrika, bioskopa, bazena u školama…

Za sve želje novca neće biti ali ga ima više nego prošle godine.

"Realno je očekivati da to budu mala sredstva po pojedinačnim projektima, tako da očekujemo da konkurišemo eventualno za projekte izgradnje manjih objekata infrastrukture ili eventualno unapređenje energetske efikasnosti", navodi Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

To da li je opština mala ili velika, nije opravdanje za neznanje u pisanju projekata.

"Nemamo vremena da slušamo kako lokalne samouprave nisu spremne, kako ne znaju da pišu projekte, jer lokalne samouprave moraju da budu spremne, moraju da imaju odgovarajuće projekte kako bi dobile novac", navodi Aleksandar Grunauer, vođa projekta u GIZ-u.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izdvaja projekte za koje bi novac najpre mogao da se dobije.

"Naravno da ćemo voditi računa o modernizaciji uprave, vodićemo računa o ekonomskom delu, o nekim društvenim procesima, baštini, kulturnim vrednostima i tradiciji, dakle jedan širi opseg kako bismo sagledali šta je u stvari to prioritetno za određene lokalne samouprave bilo da se radi o gradovima ili o nekim malim, siromašnim jedinicama lokalne samouprave i na osnovu jasnih kriterijuma ćemo utvrditi ko će ta sredstva dobiti", navodi Ružić.

Dobile dotaciju ili ne, opštine će, kako budemo bliže članstvu u Uniji, morati da postanu sve samostalnije, odnosno da preuzmu odgovornost za kvalitet života svojih stanovnika.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike