Lokalna samouprava nema obavezu da poljoprivrednicima nadoknadi štetu od elementarnih nepogoda

Milan Božić iz Valjevske Loznice najplodnije oranice ima na levoj obali Kolubare. Reka je promenila tok i pojedine učinila neupotrebljivim u velikoj poplavi u maju 2014. godine.

Njive koje Božići i dalje obrađuju, gajeći kukuruz i lucerku jer se bave stočarstvom, poplavljene su pri svakoj obilijnijoj kiši.

"Žalio sam se i Vodoprivredi", kaže Milan Božić, "dolazila je gospoda na uviđaj, krstili su se. Stvarno im nije bilo jasno za toliku odštetu, da baš ništa naša Opština valjevska nije preduzela. Evo i posle 2014. godine, vidite kakvo je stanje."

Lokalna samouprava nema obavezu da nadoknađuje štetu od elementarnih nepogoda. Grad Valjevo je poljoprivrednicima davao pomoć. Tu mogućnost sada isključuje novi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa, usvojen krajem 2018. godine.

Žitelji sela nezadovoljni su što u ovakvim situacijama nemaju ni poreskih olakšica.

"Znam 2014. da su bile velike poplave i kad smo spremili gore parcelu, to je bilo za ogledna polja, voda je odnela i brazdu, i stajnjak i veštak i mi smo morali da počnemo iznova sve da radimo", kaže Božidar Divnić iz Beomuževića.

Stručnjaci kažu da je sliv Kolubare kopleksan i da su izlivanja reka u nebranjenom području očekivana. Za unapređeni sistem zaštite od poplava potrebno je mnogo novca i vremena.

"Neophodno je napraviti sistem aktivne zaštite, a to je sistem brana koje su, prema nekim našim, znači, analizama potrebne, nekih dvadeset akumulacija i brana na ovom slivu Kolubare", ističe Zvonko Kocić, izvršni direktor za zaštitu od voda JVP Srbijavode.

U proteklih pet godina posednici njiva u priobalju ponavljaju priču da bi bili spokojniji kada bi nadležni iz Vodoprivrede vratili reke u pređašnje tokove i nasipima zaštitili najplodniju zemlju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike