Ljubavna antologija Dragoljuba Zlatkovića

Knjiga Duma, poetske zbirke na Pirotskom govoru, doživela je treće izdanje i do sada je prodata u nekoliko hiljada primeraka.

 

"Da bi ono što neko kaže ostalo duže, prešlo u druge glave i druge generacije, treba da ima i zvuk i sliku. Ja sam upravo tu crtu usmenog pirotskog govora koristio do kraja i knjigu sam pisao dajući zvuku i slici prednost", kaže Dragoljub Zlatković, autor.

Po obrazovanju agronom, a po opredeljenju zaljubljenik u narodnu tradiciju, Zlatković neumorno, na terenu i u razgovoru sa ljudima, više od 5 decenija prikuplja građu za svoja dela. Tako je nastala i najnovija knjiga "Seksualnost u narodnoj kulturi Stare planine".

"Sama žena, u praznom selu, u praznoj kući, jedina sama sedi i ćuti. I sama sebi priča sopstveni život. I kada naiđem, kada razgovaramo, ona kaže "sve če ti sinko kažem", sve ću ti sine reći, ali samo nemoj da se moje ime pominje", kaže Dragoljub Zlatković.

Recenzenti smatraju da delo Dragoljuba Zlatkovića baštini svu mudrost starog štokavskog narečja i zavređuje pažnju ne samo čitalaca već i stručne i naučne javnosti.

"Ono prevazilazi granice čak i srpskog jezika i kulture, jer se uklapa u sve slovensku tradiciju koja je još starija i koja bašini neke arhitipske vrednosti koje isijavaju iz dela Dragoljuba Zlatkovića", navodi Miloš Sokolović, recenzent.

Dela Dragoljuba Zlatkovića nisu samo čuvari Pirotskog govora. Ona neguju svu posebnost i bogatsvo tradicije srpskog naroda.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike