Ljižani se sećaju Milovana Danojlića

Ljiška biblioteka ponosna je na Milovana Danojlića. Prva je ponela ime za života svog zemljaka.

Danojlić, kad god je bio u rodnim Ivanovcima svraćao je u ljišku biblioteku.

"Mislim da je Milovan Danojlić i siguran sam zapravo u to, najveći među nama ovde Ljižanima, među Kačercima, među onima koji su odrastali pod ovim šumama, na ovim njivama, koji su upijali miris ovih lepih naših polja. I od prvog dana kad sam došao u Ljig na mesto dirktora biblioteke sanjao sam o tome pravo da vam kažem, da ova biblioteka ponese ime Milovana Danojlića", rekao je Dragan Radovanović, direktor ljiške biblioteke.

Svojim stvaralaštvom Danojlić je proslavio Srbiju i ovenčao se najvećim književnim nagradama. Veliki pesnik i akademik bio je veoma počastvovan što su ga se setili zemljaci i ljiškoj biblioteci dali njegovo ime.

"Ja nisam se nadao ni nametao. Ali ja sa ovom bibliotekom živim, pa jedno 73 godine kako ulazim u nju, uzimam knjige, čitam. Tu sam i kasnije dolazio tako da ovaj uz svo osećanje počasti nekako je to prirodan razvoj stvari ako smem tako da kažem", reči su književnika Milovana Danojlića.

Književno veče u dvorišti ljiške biblioteke bilo je u znaku i 85. rođendana Milova Danojlića.Predstavljena je njegova najnovija knjiga "Ispovest na trgu" u izdanju Srpske književne zadruge.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike