Linta: Srbi u Hrvatskoj meta uvreda i govora mržnje

"Navedeni izveštaj jasno pokazuje da među mladima jača nacionalizam u obliku veličanja ustaškog režima, kao i da su Srbi glavna meta uvreda, pretnji, govora mržnje i nasilja koje je motivisano mržnjom", saopštio je Linta.

Linta navodi da se iz izveštaja nedvosmisleno vidi da vlast u Hrvatskoj retko osuđuje govor mržnje i da pravosuđe i policija ne primjenjuju i onako blage zakonske odredbe protiv govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom.

"U Hrvatskoj je postalo sasvim uobičajno od devedesetih godina crtanje grafita sa nacističkim i ustaškim simbolima i pisanje antisrpskih poruka, kao i nekažnjena upotreba ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’", kazao je Linta.

Zbog toga, prema njegovoj oceni, zaista zvuči licemerno kada je Hrvatska navela da će među ciljevima njenog presedavanja Savetom Evrope od maja do novembra ove godine biti povećana briga za nacionalne manjine.

"Hrvatska vodi politiku čiji je stvarni cilj da preostali Srbi izaberu jednu od dvije opcije tj. ili asimilaciju ili iselenje", smatra Linta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike