Linta: Oreškovićeve izjeve o ćirilici su kršenje Ustava

"Ovim Orešković otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji srpskoj nacionalnoj zajednici drugim manjinama garantuje dvojezičnost", rekao je Miodrag Linta.

Linta je ukazao i da Orešković ignoriše obavezu koju je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU krajem 2011. godine da će u punoj meri poštovati ustavne i zakonske odredbe koje omogućuju očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba.

Kako je Linta naveo u saopštenju, HDZ je 2009. godine uveo ćirilicu u Vukovar, a tadašnja HDZ-ova vlada uputila Saboru 2010. godine izveštaj o sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionlanih manjina u kojem su se pohvalili dvojezičnošću.

Svi ministri u tadašnjoj vladi Jadranke Kosor, kako je ukazao, su glasali za izveštaj uključujući i sadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Linta smatra da je "jasno kao dan da je HDZ, iz taktičkih razloga, uveo tada dvojezičnost u Vukovar da bi Hrvatska što pre započela i završila pregovore o poglavlju 23 – Pravosuđe i ljudska prava sa EU sredinom 2011. godine".

"Nakon što je Hrvatska postala član EU 2013. godine, HDZ je okrenuo ploču i podržao razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli i ukidanje ćirilice u Vukovaru s licemernim obrazloženjem da tobože još nisu sazreli uslovi", zaključio je Linta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar