Linta: Deklaracija SDA nezvanična objava rata

Programska deklaracija SDA, koja previđa osnivanje BiH uz ukidanje entiteta i uvođenje bosanskog jezika, dodatno širi nepoverenje i podiže tenzije između Srba i Bošnjaka s ciljem destabilizacije političke situacije u Bosni i Hercegovini, rekao je Miodrag Linta.

"Bakiru Izetbegoviću je jasno da srpski narod nikada neće prihvatiti osnivanje unitarne Bosne i Hercegovine, ali očigledno nije spreman da prihvati činjenicu da samo dosledno poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma može biti jedan od temelja istorijskog dogovora srpskog i bošnjačkog naroda", naveo je Linta.

Izjavio je da SDA od svog osnivanja vodi neprijateljsku politiku prema srpskom narodu u Bosni i Hercegovini zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića.

Ističe i da posle zavšetka rata SDA nikada nije iskreno prihvatila Republiku Srpsku kao trajnu i ustavnu kategoriju, već je pokretala inicijative čiji je suštinski cilj bio njeno ukidanje.

Linta dodaje i da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića već više godina najavljuje pokretanje zahteva za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH koji odluke donosi preglasavanjem srpskih sudija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike