Linta: Blajburg najveći neonacistički skup u Evropi

Početkom marta Austrija je zabranila upotrebu simbola hrvatskog fašističkog ustaškog pokreta i austrijska katolička crkva nije dala dozvolu da se ove godine održi misa u Blajburgu jer je politički instrumentalizovana.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a  predsednik Saveza Srba iz regiona i skupštinskog Odbora za dijasporu Miodrag Linta kaže da pozdravlja odluku koruške katoličke crkve o zabrani održavanja skupa ali istovremeno i izražava žaljenje da je ipak austrijska vlast na nagovor Hrvatske donela odluku da se skup održi.

"Iako je to jasno da je to okupljanje u Blajburgu od dolaska Tuđmana na vlast u Hrvatskoj simbol ustaštva ne daje se komemoracija žrtvama već se izražava tuga zbog propasti nezavisne Hrvatske i to je najveći neonacistički skup u Evropi, čime je ipak narušen ugled i Austrija krši svoje zakone i remeti javni mir", kaže Linta.

Linta kaže da je skandalozna izjava Merkelovo na mitingu HDZ-a juče u Zagrebu za evropske izbore gde je rekla  da se zalaže za Evropu bez nacionalizma a Hrvatska je jezgro nacionalizma.

"Predsednica Hrvatske je 8. maja otišla u Blajburg na dan oslobođenja Zagreba a taj dan su proglasili danom spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost čime je zapravo htela reći da su ustaše borci za slobodu hrvatskog naroda", rekao je on.

Pre četiri  dana je istekao rok da se registruju oni koji žele da glasaju na predstojećim evropskim izborima. To su mogli da urade u ambasadi u Beogradu ili u konzulatu u Subotici.

Srbi iz Hrvatske prvi put će samostalno na izbore, i to na dve liste.

"Srbi koji su se registrovali treba da izađi na izvbore i glasaju po svojoj savesti u ambasadi Hrvatske  u Beogradu ili Generalnom konzulatu u Subotici", rekao je Linta. 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike