Lideri Zapadnog Balkana večeras na neformalnom sastanku u Briselu

Večerašnji neformalni sastanak je prvi sastanak novih čelnika Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana u tom formatu.

Inicijator sastanka i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel želi da pokaže da će Zapadni Balkan zaista biti jedan od prioriteta nove evropske administracije, kao što je to više puta isticano.

Sastanak se održava u periodu kada se ponovo intenzivira debata o Zapadnom Balkanu, o politici proširenja unutar EU, a i kada se očekuje da dijalog Beograda i Prištine konačno izađe iz blokade u kojoj se nalazi već više od godinu dana.

Večerašnji sastanak se može smatrati pripremom za veliki samit EU i Zapadnog Balkana, koji će se održati početkom maja u Zagrebu – dve godine nakon sličnog samita u Sofiji.

Na tom samitu očekuju se poruke EU da je budućnost Zapadnog Balkana članstvo u Uniji, kao i da lideri potvrde da su privrženi reformama i vrednostima koje vode tom članstvu.

Važna politička odluka koja će odrediti ton debate je odluka koja se očekuje u martu – otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nakon što je doneta nova metodologija politike proširenja i nakon što Komisija ponovo izvesti o stanju reformi u tim zemljama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike