Lideri Zapadnog Balkana sutra na Brdu kod Kranja

Učešće na sastanku, kako je najavljeno iz Pahorovog kabineta, potvrdili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, albanski predsednik Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

"Sastanak lidera Brdo-Brioni biće prilika da se sagleda trenutna situacija u regionu i, pre svega, da se pozovu članice i institucije EU da ubrzaju proces proširenja. U neformalnoj atmosferi, lideri će moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama", najavljeno je iz kabineta predsednika Slovenije.

Inicijativa Proces Brdo-Brioni pokrenuta je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podstiču ih na rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupu lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, te i predstavnici evropskih institucija.

Pahor je 3. septembra boravio u Beogradu, gde je sa predsednikom Srbije, razgovarao o Samitu i o "svim značajnim pitanjima za uspeh te konferencije za dva cilja koja su bila u prom planu u prethodnih 11 godina, a to su evropska perspektiva Zapadnog Balkana i drugo mir, stabilnost i razvoj regiona".

Predsednik Slovenije je tada rekao da smatra da postoji mogućnost se svi lideri u regionu slože i da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji još brže otvore vrata i da se završe pristupni pregovori i da postanu članice EU i da se ti pregovori ubrzaju.

Pahor je naveo, kada je reč o Samitu Brdo Brioni i situaciji u regionu, da su uslovi sada lošiji nego prošle godine kada su se sastali i dodao da se još prošle godine oslikavalo lošije raspoloženje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike