Liban, stigla struja

Mrak dug 24 časa, okončan je pošto je libanska centralna banka dala zeleno svetlo vladi za za 100 miliona dolara kupi gorivo potrebno kako bi se pokrenule termoelektrane, čije su rezerve nafte presahnule dan ranije.

Potpuno zamračenje Libana traje još od subote u podne, a lokalni zvaničnici su, prvobitno, tvrdili da bi energetska kriza mogla da potraje nekoliko dana.

Pomoć Libancima, odmah je ponudio Iran koji je obećao dodatne pošiljke goriva, kao i izgradnju dve nove termoelektrane.

Američki Stejt department je ovaj potez Teherana ocenio kao "marketinški" i naveo da ovakve akcije neće dugoročno rešiti probleme sa kojima se već godinama suočava Liban.

Istovremeno sa energetskom, Liban pogađa i finansijska kriza zbog konstantnog pada vrednosti lokalne funte.

Suštinski, libanske institucije raspale su se posle serije afera i stravične eksplozije u kojoj je, u avgustu prošle godine, zbrisana luka u Bejrutu.

Nova libanska vlada položila je zakletvu 20. septembra, posle više od godinu dana političke blokade, što je novi premijer Nadžib Mikati opisao kao "svetlo na kraju tunela" – prilično ironično s obzirom da je ceremonija polaganja zakletve kasnila nekoliko sati zbog nestanka struje u parlamentu.

Krizu u koju je Liban zapao nakon eksplozije lučkih skladišta u Bejrutu, a zbog neuspeha formiranja efikasne vlade, Svetska banka je opisala kao jedno od najžešćih kriza modernog doba.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар