Lezeko: Makron Srbiji preporučuje strpljenje

Francuski predsednik Emanuel Makron je u Beogradu „stavio do znanja da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, ali da EU najpre mora da preobrazi svoj sistem funkcionisanja“, ističe francuski list Lezeko u izveštaju pod naslovom „Makron preporučuje strpljenje Srbiji“.

Makron je ponovo predočio da Unija ne može da primi nove zemlje pre nego što se iznutra preuredi jer već slabo funkcioniše i sa 28 članica, a „ceo proces koji vodi članstvu je zakočen zbog onoga što se uobičajeno označava kao ‘zamor od proširivanja’“.

Lezeko takođe dodaje da je francuski predsednik „najavio konferenciju kroz par nedelja u Parizu uz učešće rukovodilaca Srbije i kosovskih Albanaca, a uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel, da bi se našlo sveobuhvatno i postojano rešenje za zategnutost između Beograda i Prištine“.

Francuski dnevnik ukazuje na to da je „većina članica EU priznala novu naciju Kosovo koje živi od međunarodne finansijske pomoći, ali Kosovo nije moglo da uđe u međunarodne organizacije zbog protivljenja Srbije, u kojoj većina stanovništva Kosovo smatra svojom istorijskom kolevkom“.

Kosovo je, kao odmazdu, navodi Lezeko, uvelo ogromne carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike