Letnji pakao post-Bregzita, haos na granici i verbalni rat Britanije i Francuske

Turisti i teška teretna vozila su zaglavljeni u saobraćajnim gužvama na putu do luke u Kentu, u južnoj Engleskoj, a u luci priznaju da će "biti veoma zauzeto". Putnici su upozoreni na četvorosatno čekanje.

Velika Britanija i Francuska upiru prstom jedna u drugu oko toga šta je prouzrokovalo zastoje. Britanski poslanici krive francusku stranu, dok su francuski zvaničnici uzvratili na tvrdnje luke Dover da je francusko osoblje granične kontrole krivo za drugi dan višesatnih kašnjenja, rečima: "Francuska nije odgovorna za Bregzit".

"Britanci imaju pravo da se žale, jer postoje gužve u saobraćaju. Ali, za to nisu krivi Francuzi, kriv je Bregzit", rekao je francuski poslanik iz Kalea Pjer-Anri Dimon za francuski javni radio Frans info.

Prema Dimonovim rečima nakon konačnog izlaska "Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i bez ograničenja putovanja zbog pandemije kovida… francuske granične snage vrše kontrole kao što moraju da rade za ulazak u Evropsku uniju i zato je potrebno vreme".

Francuski poslanik je okrivio i veličinu luke Dover, za koju je rekao da je "tri puta manja od luke Kale".

Izvršni direktor luke Dover Dag Banister prihvatio je da je Bregzit doveo do gužvi i dodao da njegov tim "prepoznaje da se nalazimo u post-Bregzit okruženju, što znači da će vreme prelaska preko granica potrajati duže".

Ali britanski poslanici su insistirali na tome da je nedostatak osoblja u Kaleu "začepio" rutu preko Lamanša.

Liz Tras, britanska ministarka spoljnih poslova rekla je da je "ta užasna situacija trebalo da se u potpunosti izbegne i da je neprihvatljiva".

"Potrebna nam je akcija Francuske kako bismo izgradili kapacitete na granici kako bismo ograničili svaki dalji poremećaj za britanske turiste i osigurali da se ova užasna situacija izbegne u budućnosti. Radićemo sa francuskim vlastima na pronalaženju rešenja", rekla je Trasova.

Dimon je rekao da sve kabine koje su britanske vlasti dale francuskoj policiji u Doveru popunjene do maksimuma, ali je priznao malo kašnjenje u ranim satima u petak zbog "tehničkog kvara".

Negirao je navode britanske štampe o "namernoj želji da se kazne Britanci", dodajući da ima "mnogo francuskih porodica koje žive od prelaska Lamanša".

Odnosi između Britanije i Francuske su sve više narušeni otkako je Britanija napustila Evropsku uniju, a lideri obe zemlje se svađaju oko putovanja i čamaca sa migrantima koji prelaze kanal.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike