Leštane dan posle eksplozije, varogasci i dalje dežuraju, meštani popravljaju oštećene kuće

Kuća porodice Srećković je najoštećenija u tom delu Leštana, tako da je neophodna hitna sanacija.

"To je pištalo kao avion kad leti i detonacije su bile strašne, dok sledećeg trenutka nisam videla plafon da mi pada na glavu", kaže Zorica Srećković.

Dušan Srećković dodaje da je kuća oštećena sa dva projektila.

"Jedan je ušao u gornji deo krova i oštetio međuspratnu ploču, napravio rupu u njoj, i izleteo kroz drugi deo krova", objašnjava Dušan.

Žitelji su, potreseni onim što im se desilo zbog eksplozije u pogonu za proizvodnju protivgradnih raketa, dan proveli u pokušaju da sami urade makar minimum, kako bi mogli da prespavaju u kućama koje su ostale bez prozora.

"Izleteli su svi štokovi, prozori su tako bili postavljeni da su svaki čas mogli da padnu. Mi smo morali sve to da vratimo nazad i to sve sad stoji klimavo", ističe Zdenka Kuzmanović.

Najviše kuća oštećeno je u Ulici maršala Tita, a brdo između ove ulice i pogona, u kome je dogodila eksplozija, sprečilo je da posledice budu još teže.

Na sednici Kriznog štaba konstatovano je da nijedan objekat nije oštećen toliko da u njemu više nije moguće živeti.

Tri komisije opštine Grocka danas su popisivale štetu.

Tehnički, posao bi mogle da završe već u četvrtak, ali to zavisi i od toga da li će policija dozvoliti pristup svim objektima, jer neki su u zoni koja je još blokirana.U fabrici dežuraju vatrogasne ekipe.

Tek kada i njima bude moguć pristup, biće poznato i koliko je tačno objekata oštećeno.

"Ovde ima sigurno 40-50 kuća koje su oštećene.", kaže predsednik Opštine Grocka Dragan Pantelić.

Grad Beograd i Opština Grocka će, osim sanacije, obezbediti i pomoć porodicama nastradalih i povređenih radnika.

Prema rečima predsednika Opštine Grocka sve materijalne štete će se nadoknaditi, a izvođenje radova će početi po prioritetu posle obavljenog zapisnika.

Iako će komisije obići svaki objekat, bilo bi dobro da oni koji trenutno u njima ne borave ili su možda na putu, pošalju nekog da proveri da li ima oštećenja.

Građani štetu mogu da prijave na broj 011 850-1312 lokal 257, svakog dana od 7.30 do 15.30 časova.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар