Leskovački gimnazijalci pripremaju stara jela

"Leskovačka mućkalica sprema se tako što se luk isecka na listiće.To se uprži sa uljem,paprikom takođe seckanom krupnije,paradajzom.kad se to lepo uprži,kad dobije zlatno-žutu boju doda se meso koje je prethodno pečeno na skari", objašnjava Rastko Stamenković gimnazijalac iz Leskovca.

Sa puno žara i ljubavi sprema stara jela i kolače. Za sve što je naučio kaže gimnazijalac Rastko zaslužna je baba Sofija čiju knjigu recepata čuva kao blago. O njegovim kulinarskim veštinama i umeću svedoče i ove nagrade sa raznih takmičenja.

"Ti stari recepti koji su mogu slobodno da kažem bačeni u zaborav, mi ćemo u ovih sedam dana pokušati da najviše predstavimo ovu našu leskovačku kuhinju", kaže Rastko Stamenković gimnazijalac iz Leskovca.

Kazan u kome se krčka mućkalica Rastku je najdraži poklon koji je dobio od svojih drugova i drugarica. Istrajni su u nameri da škola kuvanja postane tradicionalna.

"Ovim smo hteli da pokažemo nešto novo,nešto drugačije. Kako možemo na drugačiji i lepši način da provedemo raspust", navodi Miljana Cvetković gimnazijalka iz Leskovca.

Specijaliteti sa roštilja, pite, pogače, kifle, štrudle. Napravljen je jelovnik, određene su i ekipe. Uče, rame uz rame profesorke i đaci.

"Stvarno sam oduševljena celom ovom organizacijom,entuzijazmom i ljubavlju prema kuvanju", kaže Vesna Stojanović, profesorka hemije.

"Lep način da se od zaborava sačuvaju naša tradicionalna jela, da se ovi mladi upoznaju sa jednom takvom tradicijom", smatra Ivana Stojanović, profesorka istorije.

"Zanimljivo je jako, svi se družimo i dobro je što se kuva u društvu", kaže Nikolina Mitrović.

Posle škole kuvanja čeka ih još jedan veliki posao.Od paprika koje je Rastko ove godine sam proizveo spremaće ajvar.Porudžbine im već stižu a deo zarade kažu otići će u humanitarne svrhe.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike