Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom

 Ponosni su na ćevape, pljeskavice, ražnjiće, ali kada ih pitate šta najviše vole, Leskovčani će reći: sprža. Pravi specijalitet gurmanska poslastica bez koje se ne može zamisliti meni u bilo kom leskovačkom restoranu. A šta je, u stvari, sprža?

"To je negde između čvaraka i duvan čvaraka, i dobija se topljenjem slanine, odnosno masti od leđne šarene slanine", objašnjava Žarko Bojović, sa Visoke poslovne škole strukovnih studija. "Priprema se po posebnoj recepturi dosta dugo, do desetak sati. Vrlo zahtevan proizvod, a u suštini veoma zdrav, jer bez obzira što je pun masti ne dodaju se nikakavi aditivi."

Sprža može se služi na različite načine. Kao hladno ili toplo predjelo, ali i kao glavno jelo. Leskovčani je najviše jedu u zimskim mesecima, sa alevom paprikom, uz turšiju.

Uglavnom se jede u hladnim danima zato što je energetski vrlo jak, vrlo izdašan, kažeBojović.

Zaštita geogragfskog porekla i brendiranje sprže došla je, kako kažu klaničari, u pravom trenutku. Pre utvrđivanja standarda u proizvodnji sprže, osnovano je udruženje od devet članova proizvođača i stočara, uglavnom iz Leskovca, a proces certifikacije praćen je u klanici u Lebanu.

Prema rečima Nenada Dejanovića, certifikacija je trajala dosta dugo:

"Skoro dve godine, uz praćenje profesora sa Tehnološkog fakulteta koji su sve vreme bili u kontaktu sa nama, sve dok nismo dostigli potreban nivo i potrebne standarde."

Sprža se poizvodi uglavnom u zimskim mesecima. Međutim, posle brendiranja klaničari planiraju da znatno prošire kapcitete jer je potražnja velika i leti, kada na odmor dolaze naši ljudi koji rade u inostranstvu i koji se ne vraćaju nazad bez svog omiljenog specijaliteta.

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike