Leskovačka poezija u reči i slici

Svaki kadar je bitan, svaki gest, pokret, posebno akcenat, jer stihovi Radeta Jovića su za Leskovčane svojevrsno jevenđelje koje otkriva leskovačku dušu . Zbog toga je projekat vizuelizacije njegovih pesama za malu, ali odabranu ekipu, koju predvodi glumac Dragoslav Gile Branković, veliki izazov. Ideja je da se na ovaj način popularizuje delo velikog pesnika, pre svega kod mlađe generacije.

Dragoslav Gile Branković, autor projekta, otkriva: "Do ideje je došao, ustvari, sin Radeta Jovića Saša Jović. Uradili smo 2 kratka spota, ovo je malo zahtevnije što ovih dana snimamo Jevanđelje leskovačko."

 "Meni je jako drago što sam deo ekipe Pozorišta u avliji i uživam u svakom trenutku u radu sa njim ," navodi glumica Jelena Živković.

 Vizuelizacija stihova nije ni malo lak posao. Treba pogoditi srž, preneti atmosferu, uhvatiti na pravi način pesničku nit. Mirsad Ibrić je zaposlen u Leoniju, gluma je njegova dečačka ljubav, a režija strast. Nije rođen u Leskovcu, sada živi ovde, a stihovi Radeta Jovića otkrili su mu ono najlepše što Leskovac ima. Kaže da stihovi Radeta Jovića vraćaju u epohu, vreme koje je njemu tako daleko, a opet tako blisko. "Zato sve te stihove mogu da ih napravim, da ih snimim jer mi je taj period blizak, ti stihovi oživljavaju period starog Leskovca," navodi on.

 Dragan Dunđerović je snimatelj. "Ja pokušavam da ovu formu napravim malo dužu, a onda pokušavamo da izvučemo detalje iz svega toga i onda da upakujemo tako kako nalaže tekst i kako nalaže scena koja bi trebala da se prikaže," otkrva Dunđerović.

 Do sada su iz Jevanđelja starovremnskih leskovačkih stihova Radeta Jovića vizuelizovane tri pesme:" Trambelaj", "Naša čaršija", "Aleksa Serbez". Na leto će svi spotovi na video bimu biti prezentovani Leskovčanima.Tako će Radetov duh nastaviti da bdije nad Leskovcem i Leskovčanima, da se ne odmetnu i odreknu korena i svog govora i postanu ono što nisu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike