„Leopardi“ ostaju u kavezu, raste pritisak na Berlin

"Ovo je blamaža. Novi manevar u izvrdavanju. Sve ovo ostavlja utisak da Nemačkom vladaju amateri, koji još nisu svesni ozbiljnosti situacije", tako su, između ostalog, brojni nemački mediji ocenili to što zvanični Berlin, ni posle sastanka Kontakt grupe za pomoć Ukrajini, nije dao zeleno svetlo da se Kijevu isporuče najmoderniji nemački tenkovi "leopard 2".

Nevladine organizacije bliske vladajućim Zelenima su čak organizovale i proteste ispred Bundestaga, a čini se da je kritičare najviše razbesnela izjava novog ministra odbrane Nemačke Borisa Pistorijusa, koji je sada 11 meseci od početka sukoba u Ukrajini izjavio da Nemačka tek mora da vidi kolika je dostupnost "leoparda 2" u njenim redovima.

"U svakom slučaju ćete pomoći Ukrajini oružjem i shvatiti da ne postoji drugi način da se okonča rat, osim porazom Rusije. Ali današnja odluka ubija još naših ljudi. Svaki dan odlaganja znači još smrti Ukrajinaca. Brže razmišljajte", kaže savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

Olaf Šolc je na neki način promenio izjavu, rekavši da će Nemačka poslati "leoparde 2", tek kada Amerika Ukrajini pošalje svoje tenkove "abrams".

Međutim, SAD za to nisu voljne, pravdajući to navodno skupim održavanjem tih tenkova i komplikovanim korišćenjem.

"Mi, ministri spoljnih poslova Letonije, Estonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbedi tenkove ‘leopard’. To je potrebno da bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo se uspostavio mir u Evropi. Nemačka kao vodeća evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu", kaže letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič.

Iako pojedini analitičari u Nemačkoj već govore da je zapravo Olaf Šolc sve bliži odluci da dozvoli drugim zemljama da svoje "leoparde 2" daju Ukrajini, u krugovima oko Šolca je jasno da zapravo on "leopard 2" vidi kao svojevrsnu tanku liniju između solidarne podrške Ukrajini i eskalacije rata.

Konkretno, u delu nemačke vlasti postoji strahovanje da bi ovo nemačko "da" zapravo moglo da bude velika provokacija Moskvi i eventualno uvod u nuklearni rat.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike