Lekari u Nišu vraćaju deci sluh

Šestogodišnji Đorđe iz Prokuplja, mogao bi da posle ugradnje implantata na ORL klinici u Nišu, normalno čuje i govori. Njegova majka Danijela kaže da su ovu operaciju dugo iščekivali.

"Osećam se jako srećno i zadovoljno, s obzirom na to da je operacija uspela i da mu pruža velike mogućnosti, uz rehabilitaciju i vežbe govora", kaže Danijela Trajković.

Na niškoj klinici su za 10 dana urađene tri ovakve implantacije.

"Kohleo implant košta preko 20.000 evra i bez podrške države i bez podrške fonda, mi to ne bismo bili u mogućnosti da ugrađujemo. I tih 20.000 evra je mala cena s obzirom na to da je taj aparat nešto najlepše što je čovek napravio, praktično je napravio čulo", objašnjava direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Reč o veoma kompikavanim operacijama, koje je uradio tim niških stručnjaka.

Specijalista ORL Milan Stanković ističe da se radi o specifičnoj hirurgiji, o ugradnji elektroda koje su veoma tanke.

"Tto je multikanalni implant koji se ugrađuje u unutrašnje uvo, koje je praktično milimetarskih dimenzija", dodaje dr Stanković.

Za roditelje je veoma važno što će se rehabilitacija raditi u Nišu, na dvadesetak kilometara od njihovog rodnog Prokuplja.

"Ovaj aparat mu pruža velike mogućnosti – da normalno priča, da normalno čuje i mnogo znači za njega", rekla je Danijela Trajković.

Niš je na ovaj način postao treći centar u Srbiji, pored Beograda i Novog Sada, gde se radi ugradnja implanta za decu oštećenog sluha.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike