Lekari preporučuju mediteransku ishranu

Namirnice poput voća, povrća i ribe lekari preporučuju svakodnevno, bez obzira na godišnje doba. Prema slučajnom uzorku, upravo tako se hrane i Vranjanci. Mada, u jutarnjim satima najposećenije su pekare ili picerije.

Od zdravog doručka sve počinje, jer u organizam treba uneti dovoljno energije, kažu lekari. Sveže namirnice, pravilno raspoređeni obroci, redovno unošenje tečnosti.

"Uzimanje dobrih masnoća koje su sadržane u orašastim plodovima pre svega, i jako je važno uravnotežiti sa fizičkom aktivnošću, odnosno potrošiti ono što smo uneli", kaže dr Dragan Pešić iz Centra za prevenciju Doma zdravlja u Vranju.

"Kad jedemo maslinovo ulje, smanjujemo i holesterol i krvni pritisak. A opet ako se koriste ribe, morske koje obiluju omega-3-kiselinama, onda se smanjuje i insulinska rezistencija, povoljan efekat imamo na lipidni status, unosimo vitamin D koji nam je u velikom nedostatku i time rešavamo brojne poremećaje", objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije.

Doktorka Dimitrijević Srećković preporučuje mediteranski jelovnik, na kojem preovlađuju voće, povrće, žitarice.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike