Lekari i spasioci brinu o sigurnosti posetilaca SRC „Petnica“

SRC "Petnica" kod Valjeva može se pohvaliti dobro opremljenom ordinacijom za prvu i hitnu pomoć. Lekarima, anesteziolozima, na raspolaganju je oprema koja je retkost na drugim bazenima.

"Posedujemo po evropskim standardima apsolutno svu neophodnu opremu koju umaju svi veći centri, recimo u Beogradu", kaže dr Milorad Radovanović, "poseduje aerodrom ima ovakvu opremu Kopaonik. Ovde mogu da se pohvalim, uz pomoć uprave i grada omogućili smo AED automatski eksterni defibrilator koji sam vrši dijagnostiku, sam određuje kad treba da propusti električni napon da bi uspostavili srčani ritam. Takođe imamo i aspiraciju koja pomaže kod utopljenika, kod raznih zagušenja."

Dobra organizovanost i opremljenost lekarske i spasilačke službe doprinela je da na bazenima, na sreću, retki hitni slučajevi nisu imali tragičan ishod.

"Imali smo slučajeve davljenja", kaže Radovanović. "Neki su se, nažalost, kasnije iskomplikovali ali odavde u samoj ustanovi svi su pacijenti bili zbrinuti i vraćeni u život."

U uređenje SRC Petnica i obnavljanje opreme, planski je ulagano u proteklih nekoliko godina. Opremanje lekarske ordinacije bilo je među prioritetima, ističe Aleksandar Mijailović, v. d. direktora UFK "Valis", Valjevo:

"U dogovoru, naravno sa lekarskim osobljem i našim doktorima anesteziolozima u poslednje tri, četiri godine smo zaista dosta uložili, videli ste kakvu smo opremu nabavili ovde za naš centar. Pored svega onoga što uređujemo, izuzetno veliku pažnju obratili smo, naravno, i na to."

SRC "Petnica" može poslužiti za primer i u ovom segmentu. Posetiocima je posebno vazno, kada znaju da imaju i dobro opremljenu lekarsku ambulantu da bi se osećali sigurnije i bezbednije.

 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike