Lazareva pećina, bogatsvo ukrasa ali i najbrojnije stanište slepih miševa na Balkanu

Na završetku impresivnog Lazarevog kanjona, ispred same pećine, od prepodneva sakupljaju se turisti, znatiželjnici i planinari iz svih krajeva Srbije. Sa jednom grupom krenula je i naša ekipa. Za turističke posete uređene su staze u dužini od 900 metara.

Lazareva pećina je značajan arheološki lokalitet. Najstarije naselje pripada početku bakarnog doba. Bogata je  pećinskim nakitom, stalaktitima, stalagmitima, bigrenim i kalcetnim kadicama.

Živi svet Lazareve pećine obiluje brojnim, nedovoljno proučenim oblicima života. Pećine, kao zatvoreni sistem, svoje stanovnike vode sopstvenim putevima evolucije.

Najbrojniji današnji stanovnici ove pećine su slepi miševi. U unutrašnjosti Lazareve pećine postoji 24 vrste slepih miševa od 27 koliko je registrovano na Balkanu.

Lazareva pećina je izvorska pećina. U neposrednoj blizini ulaza, u koritu Lazareve reke voda izbija na površinu u formi jakog kraškog vrela.

Impozantan je Lazarev kanjon koji je uvek privlačan turistima. Karakteristika samog kanjona je ta što je najveći u Srbiji, dugačak je devet kilometara, širina kanjona je na nekim mestima samo tri do četiri metra, dubina i do 500 metara.

Ovaj speleološki lokalitet radiće svakog dana do kraja oktobra i usklađivaće mere sa epidemijskom  situacijom i odlukama Vlade Republike Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар