Lavrov i Šojgu sa francuskim kolegama o Kosovu i Metohiji i BiH

Sergej Lavrov je rekao da u poslednje vreme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rešenja, a pre svega kada je reč o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, što se i dogodilo pre nekoliko meseci, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, takozvani visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure koje su neophodne da se ta odluka odobri unutar Saveta bezbednosti UN.

"Skrenuli smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale budući da on predstavlja pretnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države", naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da su on i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova i Metohije, gde EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a pre svega je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO).

“To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopšte uspela da osigura takav dogovor, međutim, to što Brisel ne može Prištinu da natera da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori", istakao je Lavrov.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар