Laparoskopske operacije tumora na želucu i u Opštoj bolnici u Leskovcu

Dočekao nas je sa osmehom dan nakon teške operacije. Pedsetosmogodišnjem Zoranu Petroviću iz Šilova kod Lebana, pre dve nedelje, otkiven je karcinom želuca. Prvi je pacijent u leskovačkoj opštoj bolnici kome je laparoskopski uspešno odstranjen tumor. Za sedam dana biće kod kuće. Kaže da se dobro oseća i da je zadovoljan doktorima i sestrama.

Operaciju, koja je trajala pet i po sati, vodio je doktor Dragan Gunjić sa Prve hiruške klinike uz asistenciju leskovačkih hirurga.

"Svaki korak i te finese u toj hirurgiji nam je objašnjavao strpljivo s obzirom da je to prva operacija i da je to za nas novina", kaže Dr Aleksandar Ivanović, hirurg Opšte bolnice Leskovac.

Posvećeni radu i usavršavanju. Uče od najboljih stručnjaka u zemlji i inostranstvu. Po broju laparoskopskih operacija debelog creva prednjače u zemlji. Veruju da će se brzo osamostaliti i za složene zahvate na želucu.

"Znamo kakav je put. Znamo da treba puno odricanja, puno vremena. Trebaće nam sigurno još nekoliko dolazaka doktora Gunjića i profesora Bjelovića, ali naravno spremni smo za taj izazov", navodi Dr Vladimir Stojković, hirurg Opšte bolnice u Leskovcu.

Minimalno invazivnu hirurgiju u Leskovcu je uveo doktor Predrag Ivanović pre 22 godine. Intervencijom na želucu biće zaokružena laparoskopska hirurgija.

"Tako da smo jedan ogroman procenat naših hiruških zahvata iz otvorene hirurgije preveli u minimalno invazivnu hirurgiju što je veoma važno. Prednosti minimalne invazivne hirurgije su poznate pre svega za hirurge su oni važni zato što imamo bolju vizuelizaciju, bolje vidimo neke detalje i ona je mnogo preciznija", kaže Dr Predrag Ivanović, direktor hiruškog sektora Opšta bolnica Leskovac.

Dobro uigran tim mladih leskovačkih hirurga, anesteziologa, medicinskih sestara i tehničara sa nestrpljenjem iščekuje rekonstrukciju bolnice. Uz odlične rezultate koje postižu imaće i novu opremu i bolje uslove za rad.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike