Lakše do posla za žene sa invaliditetom

Polako otkrivaju tajnu starog zanata, pustovanja vune.Toplom vodom sapunom i folijom pedesetčetvorogodišnja Gorica strpljivo pravi osnovu za vunenu torbu.Od malena je slabovida.Ima samo godinu dana radnog staža.Voli ručne radove i nada se da će joj se posle ove obuke otvoriti mnoga vrata.

"Za mene pustovanje vune nije teško", kaže Gorica Stefanović, članica Organizacije slepih i slabovidih Leskovac. "Baš se ispunjavam i imam mnogo zamisli u glavi šta mogu već od toga da napravim."

Šansu u tradiciji traži i Olivera Ilić koja je na tržištu rada već četvrt veka. Ima jaku volju i želju da ovlada tehnikom pustovanja vune:

"Radimo, trudimo se svi. Očekujem da naučim to pa da se nečim bavim, da to nešto i radim."

Od bele i obojene vune izrađuju igračke,torbe i podmetače sa etno-motivima. Ovi proizvodi su skupi i veoma traženi na tržištu zato su i očekivanja od projekta "Preporukama do zaposlenja" velika. Pre svega da se ekonomski osnaže žene sa invaliditetom, da – kako kaže Zlatica Jankulovski – na taj način ispolje svoju kreativnost i zarade.

Organizacija slepih i slabovidih u Leskovcu ima 360 članova. Nedavno je posle 25 godina čekanja troje slepih Leskovčana dobilo stalni posao. To je, kažu u Organizaciji, veliki korak s obzirom na to da se oni najteže zapošljavaju.

Nadu za nova radna mesta daje im i ovaj projekat, ističe Milivoje Đokić, predsednik Organizacije slepih i slabovidih Leskovac:

"Ja se nadam da će imati koristi od toga i nadam se da biti u "Etno mreži" uključene i da će "Etno mreža" tražiti naše proizvode.

Među projektima za javne radove u Leskovcu naredne godine naći će se i izrada predmeta od pustovane vune. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike