Lakše do posla za radno sposobne osobe koje žive od socijalne pomoći

Samo u ta tri grada evidentirano je oko 11.000 korisnika novčane socijalne pomoći koji su sposobni za rad. Do posla, međutim, teško dolaze jer su uglavnom nekvalifikiovani ili polukvalifikovani a u prilog im ne idu ni godine – uglavnom su zagazili u 6 ili 7 deceniju.

"Nacionalna služba za zapošljavanje je onaj partner koji će brinuti o tome da se oni adekvatno uključe na tržište rada i da im se omogući neka vrsta ili obuka, ili podizanja stepena njihove zapošljivosti ili naravno konačnog zapošljavanja", kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Do sada su bili angažovani uglavnom na sezonskim poslovima ili javnim radovima.

"Projekat nova partnerstva nastoji da kroz jedan individualan pristup detaljno istrazi potrebe, dosadasnje uocene prepreke ocekivanje pojedinacnih korisnika i da im u skladu sa svim tim individualnim procenama pruzi odgovarajucu podrsku", kaže Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"EU odabrala je Projekat nova partnerstva, uz još osam inicijativa iz raznih evropskih zemalja, kao dobre za socijalno i ekonomsko osnaživanje najugroženijih na tržištu rada", kaže Martin Klauke, iz Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Najvažnije je zaposliti mlade iz kategorije ugroženih. Socijalna inkluzija počinje sa mladima. Ako ih ne uključite u tom periodu, kasnije je sve teže.

Projekat finansiraju sa milion evra, obuhvatiće 300 najugroženijih i trajaće do maja 2024. godine, uz mogućnost prolongiranja za pola godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike