Lajčak priprema novu rundu dijaloga Vučića i Kurtija

Sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem sastao se pošto je stigao u Prištinu, prenevši da su razgovarali o regionalnoj saradnji, ali da je najvažnija stvar dijalog i trenutno stanje dijaloga.

"Ovde sam tri dana, imaću mnogo sastanaka i procenu ću napraviti na kraju. Kad jednom počnem, još je rano za to. Sada ću se sastati sa potpredsednikom vlade Bisljimijem, kako bi smo kasnije razgovarali o detaljima, a kao što znate, sastaću se i sa raznim političkim strankama i čuti šta imaju da kažu", rekao je Lajčak, prenose prištinski mediji.

Na pitanje da li je razgovarao o otvaranju arhiva na Kosovu i Metohiji, uključujući i one koje se odnose na OVK, slovački diplomata je rekao da ta tema nije otvarana.

Iz sedišta EU je saopšteno da će tokom posete do 17. septembra Lajčak da se sastane sa političkim liderima, parlamentarcima, međunarodnom zajednicom, predstavnicima poslovne zajednice i medija, kao i sa mladima.

Lajčak planira da razgovara o trenutnom stanju implementacije sporazuma o dijalogu i o napretku u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар