Kvantaš „slalom“ do najbolje cene paprike za ajvar

Prošle godine od 20 do 30 dinara, a cena kilograma kupusa ove godine je duplo veća. Na nekim pijacama je i blizu 100 dinara. Zimnica će se zbog toga kupovati i u marketima, kažu kupci na pijaci.

"Crvena paprika se najviše traži, a kiša je sada pa je nedostatak, godinija je lošija, nema ‘bog zna’ kakav kvalitet i zato su cene malo više", kaže jedan trgovac.

Zbog toga kupci idu od jedne do druge tezge ne bi li našli jeftiniju papriku za spremanje ajvara. Najniža cena kilograma crvene paprike je oko 100 dinara. Ali, ima i onih kojima se čini da su cene slične kao prošle godine.

Visoke temperature, velike suše i vremenske nepogode doveli su do povećanja cena povrća, tvrde proizvođači na kvantaškoj pijaci.

"Odrazilo se i na ponudu i na potražnju, a dosta i utiče koronavirus: ljudi se manje kreću, kupuju. Sve u svemu – mnogo je gore što se tiče i snabdevanja, a i skuplje su cene", kaže Slobodan Živanović, proizvođač iz Dobanovaca. 

Siniša Mitrović, trgovac iz Leskovca navodi da je zbog suše i loš kvalitet robe.

"Manje robe ima nego prošle godine, manje je rodilo zbog suše. Podbacila je godina, roba, ali lepo ide. Ima potražnje, građani dolaze i zadovoljni su", objašnjava Mitrović.

Povrće i voće na kvantaškoj pijaci prodaju uglavnom proljoprivrednici iz južnih krajeva Srbije. Najveće gužve su radnim danima.

Ni trgovci, kao ni kupci nisu zadovoljni zbog visokih cena, ali tvrde, proizvođači na kvantaškoj pijaci, da se uglavnom u toku dana sve rasproda.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар