Kvalitet vazduha po gradskoj aplikaciji prihvatljiv, a po AirVisualu nezdrav

Prema oceni Gradskog zavoda za javno zdravlje, kvalitet vazduha u Beogradu jutros u 8 časova je bio prihvatljiv, objavljeno je na zvaničnoj gradskoj aplikaciji „Beoeko“. Podaci sa specijalizovanog sajta AirVisual, međutim, govore da je vazduh u glavnom gradu Srbije nezdrav, sa koncentracijom PM2.5 čestica od 108 mikrograma po kubnom metru, piše N1.

AirVisual je, prema podacima o kvalitetu vazduha od jutros od 7 časova, Beograd svrstao na osmo mesto najzagađenijih gradova na planeti. Prema preporukama sa sajta AirVisual, Beograđani bi trebalo da drže prozore svojih domova zatvorenim, i da izbegavaju spoljašnje aktivnosti.

Ipak, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje uveravaju da je kvalitet vazduha prihvatljiv. Na aplikaciji „Beoeko“ se navodi da se kod osetljivih grupa mogu javiti mogu javiti određene zdravstvene tegobe, ali da se ne očekuju efekti na zdravlje zdravih osoba.

Osetljive grupe, kako se dodaje, mogu boraviti napolju, ali treba pratiti eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora kod osoba sa oboljenjima srca.

Ukoliko se jave ovi simptomi, treba skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, obratiti se svom lekaru, poručuju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ apelovali su da zbog stepena zagađenja vazduha u Srbiji ne treba paničiti i ukazali su na značaj primene mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike