Kurti predložio nacrt rezolucije protiv održavanja referenduma na KiM

Aljbin Kurti je na vanrednoj sednici parlamenta pročitao sadržaj predloga rezolucije, kojom se u prvoj tački navodi da Skupština apeluje na vladu da preduzme sve mere da spreči narušavanje "integriteta i suvereniteta".

"Skupština ima za cilj da se posveti zaštiti prava svih zajednica, zatim potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvare svoje biračko pravo", navodi se u rezoluciji.

U nacrtu rezolucije Skupština ističe da otvaranje biračkih mesta na KiM, kao i uključivanje "paralelnih struktura, predstavlja kršenje suvereniteta". "Skupština izražava protivljenje akcijama Srbije da instrumentalizuje kosovske Srbe i pozdravlja čvrst stav međunarodne zajednice o zaštiti stabilnosti i vladavine prava", piše u nacrtu.

"Skupština ostaje posvećena doprinosu zaštiti suvereniteta, unapređenju demokratije i demokratske agende", navodi se na kraju teksta nacrta rezolucije Aljbina Kurtija.

Ovom rezolucijom, naveo je Kurti, Skupština namerava da kao predstavnik građana izrazi zajednički stav da se organizovanjem referenduma na KiM narušava, kako je rekao, suverenitet.

"Naš ustav predviđa da su svi građani jednaki pred zakonom. Naša država je definisana kao nezavisna i suverena država. Kosovski Srbi poslednjih godina nisu glasali kao birači u inostranstvu već unutar zemlje, a problem počinje od ustava Srbije koji Kosovo smatra svojim delom. Kosovo je nezavisna država i treba se tretirati kao takva, organizacija glasanja van kancelarije za vezu je protiv ustava Kosova. Da bi bilo jasno da takav stav nije samo stav vlade već i čitavog političkog spektra, te vas stoga pozivam da glasate za rezoluciju", rekao je Kurti.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике