Kurti: Nadam se da će Vučić po povratku u Beograd ozbiljno da razmisli o mojim predlozima

Kurti je na Fejsbuk nalogu objavio da je ponudio četiri predloga, a prvi je da "šest zemalja zapadnog Balkana napreduje iz CEFTA-i u SEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU".

Drugi predlog je da Beograd i Priština odmah potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge.

"Ovo je važno kao nikada ranije, dan nakon samita NATO-a u Briselu i tamošnjih jednoglasnih poruka", napisao je Kurti.

Treći predlog je da "nakon uzajamnog priznavanja, imamo bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina".

"Dakle, Srbi na Kosovu mogu da imaju svoje Nacionalno veće kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji", preneo je Kurti.

Četvrti predlog se odnosi na pitanje nestalih lica, za koje Kurti tvrdi da su "nestali nasiljem" i da šefa srpske komisije za rasvetljavanje nestalih osoba Veljka Odalovića treba ukloniti sa tog mesta, jer je po Kurtiju, "1997-1999 bio načelnik štaba Kosovskog okruga, i upravljao okupiranim Kosovom zajedno sa Zoranom Anđelkovićem".

"Na moj prvi predlog nije odgovoreno, dok su ostala tri predloga odbijena. Nadam se da će po povratku u Beograd gospodin Vučić i gospodin Selaković više da razmisle i ozbiljno razmotre prihvatanje ovih predloga", napisao je Kurti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар