Kurti: Imaćemo većinu u Skupštini bez koalicije, otvorićemo novo poglavlje u dijalogu

"Već smo napravili koaliciju pre izbora, a ova predizborna koalicija koju smo kreirali sa listom predsednice Vjose Osmani, koja je učinila da se prevremeni izbori pretvore u narodni referendum. Kao rezultat, ne vidimo nijednu stranku iz ‘stare garde’ kako bismo ih radije zvali, kao budućeg partnera naše vlade", rekao je Kurti bugarskoj novinskoj agenciji (BTA).

Naveo je da ako sa 50 odsto glasova nemaju 61 poslanika (polovina broja poslanika skupštine), planiraju da dobiju podršku članova parlamenta iz nesrpskih manjina, a možda i nekih članova parlamenta iz opozicije, koji bi želeli da predstavljaju ljude koji su glasali za njih, bez obzira na stranke kojima pripadaju.

"Uveren sam da će naša vlada imati većinu, bez da mora da stupa u bilo kakve pregovore sa onima koje je naša zajednička lista porazila", izjavio je Kurti.

Naveo je da je primetio da je u svakoj anketi, u svakom upitniku, javnom mnjenju, lokalnom ili međunarodnom, dijalog sa Beogradom prioritet broj šest ili sedam.

"Daćemo ustupak i učiniti ga prioritetom broj četiri nakon zapošljavanja, pravde i pandemije kovida 19. Otvorićemo novo poglavlje sa Srbijom kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti, gde će obe strane predstaviti preliminarne sporazume za ovih šest godina dijaloga u Briselu, gde Beograd kaže da imamo 47 sporazuma, dok mi insistiramo da imamo samo 33 njih, od kojih će neki biti delimično sprovedeni, neki u potpunosti, a neki uopšte neće biti primenjeni", precizirao je Kurti, a prenose prištinski mediji.

Dodaje da to "međutim, neće biti lako", ali da se "nada da će uspeti da uspostave novi dijalog pod pokroviteljstvom Brisela i uz pomoć Sjedinjenih Država".

Što se tiče integracije u Evropsku uniju, Kurti je rekao da će da sarađuje sa pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, poput Španije, Slovačke, Rumunije, Grčke i Kipra, kako bi, kako je naveo, promenile mišljenje o nezavisnosti Kosova.

"Integracija Kosova u Evropsku uniju je proces koji napreduje vrlo sporo. To je zato što s jedne strane još uvek nemamo liberalizaciju viznog režima, iako smo ispunili sve kriterijume. S druge strane, imamo pet nepriznatih zemalja: Španiju, Slovačku, Rumuniju, Grčku i Kipar. Planiram da sarađujem sa tim zemljama i da ih ubedim ih da ne treba da se plaše nezavisnosti i priznanja Kosova i da se ne porede sa Srbijom koja je počinila genocid u proleće 1999. godine na Kosovu", rekao je vođa Samoopredeljenja, organizacije koja je osvojila najviše glasova na izborima 14. februara.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар