Kuršumlijska banja dobila novog vlasnika

Malobrojne meštane Kuršumlijske banje, nada da će dočekati ponovo oživljavanje banjskog kompleksa "Žubor", nikada nije napuštala. Kažu da je ova banja žila kucavica celog ovog kraja i da su njene lekovite vode i očuvana priroda, potencijali sa kojima može uspešno da posluje.

"Ja sam stvarno verovala da će jednog dana da proradi i nije mi padalo na pamet da ja kuću prodajem. Moji unuk i snaja već planiraju šta će, kako će da prave, da se dogradi“, kaže Ruža Spalević, iz Kuršumlijske banje.

Ljubiša Bradić, iz istog mesta dodaje: "Otvoriće se radnje trgovinske koje su zatvorene, saobraćaj će se popraviti, autobuske linije, jednostavno svi meštani mogu da očekuju bolje sutra“.

Hotel ,,Žubor“ sa pratećim, porušenim objektima, za 1.415.000 evra, kupila je Kompanija "Planinka“, u okviru koje uspešno posluju Prolom i Lukovska banja.

"Možemo do kraja iduće godine da obnovimo objekte i da ih pustimo u funkciju, time bi uposlili oko sto novih radnika. Ono što je interes Planinke, dugoročni interes Planinke, ali je interes i Opštine Kuršumlija zapošljavanje, direktno zapošljavanje ljudi koji su vezani za turizam“, kaže Radovan Raičević, direktor AD "Planinka“ iz Kuršumlije.

Kako bi se iskoristila lekovita svojstva vode, a banja ponovo počela sa radom potrebna je ozbiljna investicija i stručni kadar.

"Početkom naredne godine primićemo do 80 radnika i odmah ćemo  da ih pošaljemo u Prolom i Lukovsku banju na treninge i edukacije, tako da onog trenutka kada otvorimo objekte imaćemo i spremnu radnu snagu“, kaže Radovan Raičević, direktor AD ,,Planinka“ iz Kuršumlije.

"Ponovnim početkom rada banje će po neko sigurno i da se vrati", veruje Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija. "Ovi koji su tu će naći uposlenje i uopšte očekujem jednu bolju klimu u Kuršumliji što se tiče zapošljavanja i novih radnih mesta, biće verovatno još neka investicija“

U banji je nakada godišnje boravilo više od 10 hiljada gostiju, koji su ovde lečili kostobolju, reumu i sterilitet.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike