Kuoči: Potrebno bar 10 godina da se formira kosovska vojska

Kuoči je rekao da je formiranje vojske duga priča, nešto što se ne može ostvariti za jedan dan, ili samo usvajanjem nacrta zakona.

"U svakom slučaju, kada odluka o tome bude doneta, biće potrebno najmanje 10 godina da se formira vojska. Pitanje vojske nije samo stvar tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, obuke, izgradnji tih sposobnosti i kapaciteta", rekao je Kuoči u emisiji Rubikon na KTV.

On je dodao da je za formiranje armije potrebna drugačija obuka, više novca, naoružanja, što znači i da bi budžet trebalo da bude potpuno drugačiji.

"Sve to znači da to nije toliko pitanje odluke, već da se radi o dugoročnom procesu. Čak i da se nacrt zakona usvoji, taj proces će trajati 10 godina", rekao je Kuoči.

Podsetio je da Kfor podržava transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga i ustavne promene u tom smislu.

"Mi podržavamo ustavne promene, transformaciju ili tranziciju, kako već bude odlučeno. To znači da kakav god proces bude bio, on mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine. Zato NATO podržava izmene ustava, a ako ne bude tako, pozicija Alijanse će biti revidirana na najvišim nivoima unutar Saveza", naveo je Kuoči.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike