Kuevas Baron za RTS: Parlament je najbolje mesto za razgovor, tako gradimo demokratiju

Gabriela Kuevas Baron navodi za RTS da parlamentarne delegacije mogu da traže da njihove vlade poštuju međunarodno pravo i da utiču na njih da se regionalno povezuju i sarađuju

– Ako mi parlamentarci možemo da utičemo na naše vlade, onda svaka od 179 parlamentarnih delegacija, koliko ih ima pri Interparlamentarnoj uniji, može da traži da njihove vlade poštuju međunarodno pravo i da utiču na njih da se regionalno povezuju i sarađuju.

Beogradska konferencija je u znaku jubileja – 70 godina Ženevske konvencije, 30 godina Konvencije o pravima deteta. Svet svedoči o ozbiljnom narušavanju tih prava. Kako možete da ih zaštitite?

– Moramo. Ta prava moraju da budu deo naših zakonima, ali najvažnije je da nadziremo da li ih naše vlade poštuju i da ih nateramo da budu odgovorne prema narodu i prema međunarodnom sistemu. U poslednje vreme čuju se oni koji za nacionalne izazove krive globalizaciju, ili se zalažu za jednostrana rešenja. Svi vidimo šta se dešava na planeti. Ne postoji jednostrano rešenje za problem poštovanja granica.

Na dnevnom redu konferencije su brojne teme. Koju bi posebno izdvojili?

– Sve su važne. Izazovna je rasprava o dostojanstvenom radu. Ekonomija se usporava na planeti, menja se ono što proizvodimo, želimo da znamo šta će se dogoditi sa zaradama i poslovima. Zatim klimatske promename i raseljavanje ljude, uspostavljanje univerzalnog zdravstvenog sistema u svetu.

Prošle godine ste proglasili Skupštinu Srbije primerom dobre parlamentarne prakse. Ostajete li pri tome i danas kada vlast i opozcija razgovaraju uz posredstvo evropskih parlamentaraca?

– Znam za ta politička dešavanja, mislim da je važno iskoristiti mogućnosti za dijalog, parlament je najbolje mesto za razgovor. Jedino tako gradimo demokratiju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike