Kuće za mlade u lozničkim selima

Šestočlana porodica Ilić iz Gornje Badanje živi u kući bez osnovnih uslova – struje, vode i kupatila. Jedini prihodi su od nadnice i naknade za decu što je nedovoljno za ulaganja u obnovu domaćinstva. Novcem koji su dobili od grada kupili su šporet i građevinski materijal, kako bi sedmi član na proleće stigao u lepši i topliji dom.

"Moj najstariji ima 17 godina, šest godina, četiri godine, blizanci sad će tri, i u aprilu očekujemo bebu, dečaka" kaže Biljana Ilić, iz Gornje Badanje, a Milan Ilić dodaje: "Dobio sam za rekonstrukciju kuće 600 hiljada dinara i iskoristiću za unutrašnje radove, keramiku, kupatilo, krečenje."

Za rekonstrukciju kuće jedna porodica može dobiti do 600 hiljada dinara, a za izgradnju milion i dvesta. U tu svrhu iz gradskog budžeta do sada je izdvojeno 12 miliona dinara.

"Sa ovim sredstvima 14 porodica sa 36 dece je izgradilo ili obnovilo svoje domove i nastavalo da živi na seoskom području, na ovaj način kao i velikim infrastrkutrnim ulaganjima rukovodstvo grada daje značajan doprinos ravnomernom razvoju našeg grada. Posebnu pažnju pri realizaciji ovih aktivnosti poklanjamo višečlanim porodicama kao i porodicma koje imaju slabije imovinsko stanje", navodi Dejan Stalović, gradski menadžer.

Najveće interesovanje za ostanak na selu uz podršku lokalne samouprave, iskazali su meštani u dolini reke Jadar. sredstva za novi konkurs već su opredeljena, a osnovni uslovi su da supružnici imaju do 43 godine starosti i da žive na području grada Loznice.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike